15. 07. 2022
   
Písmo

Pomník padlých partizánov v 2.svetovej vojne

Pomník padlých partizánov v 2.svetovej vojne

  V roku 1965 v okolí obce bol postavený pomník na počesť zániku skupiny sovietských rozviedčíkov(šesť mužov a   jedna  žena),ktorí boli vyslaní na pomoc účastníkom SNP.

 pomnik2.jpg  V jeseni roku 1944 pri vysadení v okoli Morského oka ,skupina bola   prenasledovaná miestnymi žandármi a pohraničníkmi,pričom všetci   rozviedčíci zahynuli.V tom čase bola obec Remetské Hámre pod   maďarskou okupačnou správou.Žandári(nazývaní aj pirkoše) a vojaci   boli zvyčajne maďarskej národnosti.

  Občania obce za účasti predstaviteľov štátu,zväzu protifašistických   bojovníkov a iných spoločenských   organizácií si každoročne pri   priležitosti výročia Slovenského národného  povstania pripomínajú túto   udalosť pietnym aktom.Pri príležitosti 72.výročia SNP ,sa na pietnom     akte zúčastnil aj pracovník Veľvyslanectva Ruskej federácie na   Slovensku pán S.Nikitin.

 Pamätník sa nachádza severozápadne za obcou.Vedie k nemu cesta , ktorá pokračuje zastaveniami krížovej cesty.Umiestnený je cez cestu oproti obnovenej protipožiarnej nádrži. Orientačný plán.

 

Vo štvrtok 27. augusta 2020 sme si pripomenuli udalosti z jesene 1944 položením vencov k pomníku padlých rozviedčíkov pri príležitosti 76. výročia Slovenského národného povstania.

IMG_2793.jpgIMG_2811.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sobrance - Kam v okolí

Sobrance - Ako vybavíte

Sobrance - Kultúrne podujatia

Sobrance - Zdravotníctvo

Sobrance - Dôležité kontakty

Sobrance - Fotogaléria